FIGYELÉSI BEÁLLÍTÁSOK

Az előfizetők itt állíthatják be a figyelési paramétereket és a riportkészítéshez használt szavakat. Az alábbiakban néhány példát írtunk be. Regisztrációt és előfizetést követően a bejelentkezett felhasználók saját beállításaikat elvégezhetik ebben a menüpontban.

Társ. egyeztetés
Új tervezet megjelenéséről értesítést...
kérek!
nem kérek!
Figyelt kulcsszavak
Törvényjavaslatok
Új törvényjavaslat megjelenéséről értesítést...
kérek!
nem kérek!
Figyelt kulcsszavak
Magyar Közlönyök
Új Magyar Közlöny megjelenéséről értesítést...
kérek!
nem kérek!
Figyelt kulcsszavak
Hivatalos Értesítők
Új Hivatalos Értesítő megjelenéséről értesítést...
kérek!
nem kérek!
Figyelt kulcsszavak
TÁRS. EGYEZTETÉS
Riportkészítéshez használt szavak
Törvényjavaslatok
Figyelt törvényjavaslatok*
  • T/11135 - A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvénynek a koronavírus okozta gazdasági és szociális válság enyhítése érdekében szükséges módosításáról
  • T/11101 - A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény és a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló 2011. évi CIX. törvény módosításáról
  • T/11058 - A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvénynek az Európai Unió jogának való megfelelés érdekében történő hatályon kívül helyezéséről

*A figyeltetni kívánt törvényjavaslatokat a "Törvényjavaslatok" menüpontban lehet kiválasztani.

Magyar Közlönyök
Riportkészítéshez használt szavak
Hivatalos Értesítők
Riportkészítéshez használt szavak

FIGYELÉSI BEÁLLÍTÁSOK - TÁJÉKOZTATÓ

Mit tartalmaz a fenti nyolc oszlop?

A fenti táblázat tartalmazza a kulcsszavakat, valamint e-mail cím beállításának lehetőségét. A felső oszlopokban a társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezetekben, a törvényjavaslatokban (és a kapcsolódó nem önálló irományokban) figyelni kívánt kulcsszavakat és kifejezéseket adhatjuk meg, valamint - ha az előfizetett csomag lehetővé teszi - módosíthatjuk azt az e-mail címet, melyre találat esetén az értesítést várjuk. Az alsó oszlopokban egyrészt a törvényjavaslatok figyelési beállításai láthatóak, illetve az azokhoz kapcsolódó értesítési e-mail címek, másrészt azokat a kulcsszavakat és kifejezéseket adhatjuk meg, amelyek alapján a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetekből, valamint a Magyar Közlönyökből és a Hivatalos Értesítőkből riportot kívánunk készíteni. Ezekhez értelemszerűen nem tartozik e-mail cím, mivel ezeket a kulcsszavakat a "Társadalmi egyeztetés", a "Magyar Közlöny" és a "Hivatalos Értesítők" menüpontokban használja a program, amikor riportot generáltatunk.

Javaslatok a kulcsszavak, kifejezések beállításához

A Törvényfigyelő programja akkor lesz hatékony és hasznos az Ön számára, ha a kulcsszavakat és kifejezéseket nem túl specifikusan, de nem is túlzottan általánosan megfogalmazva adja meg. Ha például valaki a Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatos újdonságokról kíván értesítést kapni, megadhatja a "polgári törvénykönyv" kifejezést. Tegyük fel, hogy ez túl sok érdektelen találatot is ad, hiszen elsősorban családjog érdekel minket, mely esetben elegendő a "családjog" kifejezést megadni. Érdemes azonban átgondolni, hogy egy esetleges törvénymódosítás - noha családjogi szabályozást tartalmaz - nem feltétlenül tartalmazza magát azt a szót, hogy "családjog". Ebben az esetben a "családjog" helyett (vagy mellett!) felvehetjük a figyelt szavak közé "házasság" szót, ha éppen az ezzel kapcsolatos újdonságokról kívánunk értesülni.

Fontos tehát átgondolni, megtervezni a figyelt szavak kulcsszavak, kifejezések listáit, melyeket egyébként tetszés szerint bármikor módosíthatunk. Szintén fontos, hogy ne témaköröket adjunk meg figyelt szóként, hanem azokat a konkrét kifejezéseket, amelyeknek a megjelenését várjuk a törvényjavaslatokban, Magyar Közlönyökben vagy Hivatalos Értesítőkben. Gondoljunk a szavak ragozott alakjaira is. Mivel egy-egy kulcsszó többféle kontextusban fordulhat elő, nem feltétlenül célravezető a teljes szót megadnunk, elegendő lehet a szónak az a töredéke, amely ragozás esetén sem változik.

Pontosan, elírás nélkül és szakmailag helyesen fogalmazzuk meg a figyelendő kulcsszavakat! A hétköznapi nyelvben elterjedt, pontatlan megfogalmazások használata esetén a Törvényfigyelő sem fog találatot jelezni. Ha például az életfogytig tartó szabadságvesztéssel kapcsolatos szabályozásra szeretnénk figyelést beállítani, mindenképpen kerüljük az "életfogytiglan" kifejezést, mivel ilyet a magyar büntetőjog nem ismer. Ehelyett a Büntető Törvénykönyv szerinti kifejezést (vagy annak a töredékét), pl. "életfogytig" alkalmazzuk.

A kisbetű, nagybetű használata nem számít, akárhogyan is írunk egy kifejezést, a Törvényfigyelő találatot jelez rá.

A beviteli mezőkben bizonyos karakterek tiltottak (pl. a vessző), erről beíráskor a program tájékoztat.

Jó munkát kívánunk!